No to zaczynamy...
..od gotowania.. Jako że jestem studentką, większość przepisów bazuje na produktach z Biedronki, z drugiej strony jako przyszły Trener Wellness odchudzam przepisy i sprawiam, żeby były jak najbardziej zdrowe.
Zapiekanka z pieczarkami i mięsem mielonym
(zainspirowana by http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/05/Zapiekanka-makaronowa-z-mielonym-miesem-i.html )Składniki:
- 1 opakowanie pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 Tomatera (zagęszczony sok pomidorowy)
- mały jogurt naturalny (najlepiej gęsty, np. grecki)
- ok. 150 g makaronu pełnoziarnistego typu świderki (zależy, jak bardzo "makaronowa" ma być Wasza zapiekanka)
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka słodka)
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Podsmażyć na patelni (ja mam teflonową, więc smażę bez dodatku tłuszczu) tak, żeby zostało trochę soku.
Mięso mielone podsmażyć tak, żeby znikł różowy kolor. Odlać wodę z tłuszczem z patelni. Wrzucić mięso do pieczarek, wlać tomaterę, dodać przyprawy i pokrojony czosnek, wymieszać.
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Mięso z pieczarkami i makaron wrzucić do naczynia żaroodpornego, dodać jogurt naturalny, wymieszać. Cały makaron musi być przykryty sosem - jeśli nie jest, można dolać trochę wody. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. około 20 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz