wtorek, 23 kwietnia 2013

No to zaczynamy...


..od gotowania.. Jako że jestem studentką, większość przepisów bazuje na produktach z Biedronki, z drugiej strony jako przyszły Trener Wellness odchudzam przepisy i sprawiam, żeby były jak najbardziej zdrowe.

Zapiekanka z pieczarkami i mięsem mielonym 

(zainspirowana by http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/05/Zapiekanka-makaronowa-z-mielonym-miesem-i.html )

Składniki:
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 Tomatera (zagęszczony sok pomidorowy)
  • mały jogurt naturalny (najlepiej gęsty, np. grecki)
  • ok. 150 g makaronu pełnoziarnistego typu świderki (zależy, jak bardzo "makaronowa" ma być Wasza zapiekanka)
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka słodka)

Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Podsmażyć na patelni (ja mam teflonową, więc smażę bez dodatku tłuszczu) tak, żeby zostało trochę soku.

Mięso mielone podsmażyć tak, żeby znikł różowy kolor. Odlać wodę z tłuszczem z patelni. Wrzucić mięso do pieczarek, wlać tomaterę, dodać przyprawy i pokrojony czosnek, wymieszać. 
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Mięso z pieczarkami i makaron wrzucić do naczynia żaroodpornego, dodać jogurt naturalny, wymieszać. Cały makaron musi być przykryty sosem - jeśli nie jest, można dolać trochę wody. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. około 20 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz